Nieuws

Het wordt (kan nog) veiliger aan boord

Tessa Zijlstra-Paal van Cuore: vrouw met hart voor de binnenvaart

 

Ze weet precies wat er te doen is, omdat ze een schipperskind is en haar ouders nog steeds varen. En omdat ook haar man schipper is. Maar ze weet ook precies hoe het beter kan, veiliger: daarvoor heeft ze 10 jaar in een verpleeghuis gewerkt en nog eens 6 jaar verpleegkundigen praktijkles gegeven. Tessa Zijlstra-Paal. Sinds drie jaar werkt ze met haar bedrijf Cuore aan de veiligheid aan boord. Ze heeft in die jaren gezien dat het beter kan, veiliger moet. Maar ook dat haar inzet vruchten begint af te werpen: het is al een stuk veiliger aan boord.

“Schepen met personeel aan boord, daar gaat het best goed. Maar bij de man-vrouw schepen zonder personeel is nog heel wat te halen: de kennis van reanimeren, het dragen van zwemvesten en überhaupt de kennis van EHBO. Het is op dergelijke schepen niet verplicht. Ze hoeven niet. Het schip is hun ziel, daar voelen ze zich zo veilig dat ze denken: daar gebeurt ons niets.”

Gevaar

Maar het gevaar loert om de hoek: “Een hartinfarct, buiten boord vallen. Omdat mijn ouders ook nog varen kom ik veel aan boord, ken veel mensen in de scheepvaart. Oh, ja, zeggen ze dan. Misschien is het wel goed dat we er wat aan doen, maar we hebben geen tijd.” Tessa snapt dat: “Daarom geef ik les aan boord. Ik kom naar ze toe. Als schippersdochter weet je wanneer ze tijd hebben: bijvoorbeeld tussen kerst en oud-en-nieuw.”

Cursus

Ze schreef speciale cursussen Acute zorg aan Boord en BHV voor de Binnenvaart . Dat gaat via e-learning, les via de computer met veel foto’s en films. “Dat is de theorie. Voor de praktijk kom ik aan boord: een halve dag voor de Acute zorg en een hele dag voor de BHV. Een cursus reanimatie duurt drie uurtjes.” Tessa is nu drie haar bezig. In het begin mét een baan in de in het verpleegonderwijs en sinds één jaar is ze volledig met hart en zien verbonden aan haar Cuore: hart in het Italiaans. “We zijn een bedrijf dat hart heeft. We zijn weg van Italië en dan past bij Cuore alles: het gaat om het hart en ik doe alles vanuit mijn hart.” Ze heeft een zoontje van 3, Finn. En nu valt alles samen: een baan, een gezin, een man als schipper. Daar liggen mijn wortels, van daaruit wil ik wat doen. Dus ben ik voor mezelf begonnen.”

Vrouw

Ze heeft het druk. “Een man vaart met hulp van een jongen. Wat doe je als er wat gebeurt ? Weet ik niet, zei hij. Hoe leg je het aan die jongen uit wat je moet doen als er wat gebeurt.” Nog een voorbeeld. “Waar personeel aan boord is, is veel via de ARBO-wet geregeld. Meestal is het de vrouw die de cursus heeft gevolgd. Maar wat doe je als die de kinderen op is gaan halen, als ze boodschappen doet aan de wal. Dus geef ik de cursus Acute Zorg aan iedereen aan boord.” Het aanbod van Cuore is groot: een lange lijst staat op haar website www.cuorereahnimatie.nl

Van reanimatie en AED voor volwassenen, kinderen, kinder- EHBO, BHV etc. Tessa heeft ook speciale producten zoals de livesave een apparaat voor hulp in nood. In haar pakket zitten speciale brandblussers die veilig zijn voor de vele elektronica aan boord. Bijzonder is de Rescuemate: een EHBO-rugzak die via een elektronisch vraag- en antwoord systeem elke probleem lokaliseert en naar de vakjes in de rugzak verwijst, waar de eventuele hulpmiddelen klaar liggen. Een uitvinding van een Limburgse streekgenoot van Tessa. Ideaal voor hulp aan boord om snel een probleem aan te pakken.

Erkenning

De bijzondere gerichte aanpak van Tessa en haar Cuore begint vruchten af te werpen. Het wordt veiliger aan boord en de door haar ontwikkelde cursussen Acute Hulpverlening hebben internationale erkenning gekregen. “In de toekomst wordt de cursus vertaald in het Engels en Duits, wat ideaal is omdat er vaak aan boord van een schip zoveel verschillende nationaliteiten werken.” Ook het RYA, het watersportverbond heeft de cursus omarmt en goedgekeurd voor aan boord van jachten. In september geeft Tessa haar eerste cursus in Friesland.

Door: Hans Jacobs

Delen mag: